Agenda

Bedrijfsbezoek Regionaal Archief Rivierenland

Bedrijfsbezoek Regionaal Archief Rivierenland

Het RAR beheert in strekkende meters circa 13 km aan vaak unieke en kwetsbare stukken. Hun behoud is een belangrijke taak. Die stukken moeten ze wel onder de juiste omstandigheden opslaan. De archieven en collecties bewaren ze daarom in speciaal gebouwde en van klimaatapparatuur voorziene depots. Archiefstukken die door slecht beheer, calamiteit of slijtage zijn beschadigd, herstellen ze.

Deze 13 km omvat bijna 1800 archieven en collecties van zeer verschillende aard en ouderdom. Het RAR beheert allereerst de archieven van de aangesloten gemeenten en hun rechtsvoorgangers. Deze archieven zijn openbaar na 20 jaar. Verder hebben ze de archieven van het Waterschap Rivierenland en een groot aantal particuliere archieven (bedrijven, maatschappelijke instellingen, verenigingen, families en personen). De oudste stukken dateren uit begin 14e eeuw, de jongste zijn van de afgelopen jaren. De archieven zijn niet altijd volledig. Soms is een deel niet overgedragen, soms is een deel verloren gegaan.

De archiefkelders, ondergrondse bunkers, zijn op zich al een prachtig staaltje van techniek en zeer de moeite waard om te bezoeken!

Programma:
19:30 uur - Ontvangst en korte presentatie door Ella Kok Majewska – directeur van het RAR
20:30 uur - Rondleiding - vervolgens zijn wij in de gelegenheid om – onder begeleiding- een bezoek aan de archiefkelders te brengen,
met aansluitend een netwerkborrel.
23:00 uur - Afsluiting

Aanwezige leden

Datum

Locatie

Tiel

Aanwezigen

25 leden aangemeld