Nieuws

Nieuwe Veerpont Alphen in de vaart genomen.

Nieuwe Veerpont Alphen in de vaart genomen.

Nieuwe Veerpont Alphen in de vaart genomen.

Stichting Maasveren

Met de nodige trots heeft Stichting de Maasveren op donderdag 28 december de nieuwe veerpont Alphen in de vaart is genomen. Deze gaat dienstdoen op de verbinding Alphen- Oijen en vervangt hier de veerpont Tonnie de Blank die hier sinds 1996 in gebruik was. Doordat in de loop van de tijd voertuigen steeds breder en langer worden was de ruimte aan dek van deze pont onvoldoende om het verkeer ter plaatste vlot af te kunnen wikkelen. Daarom is een jaar geleden besloten om voor deze verbinding een nieuwe pont te bouwen.

De nieuwe veerpont is in de periode juni-december gebouwd bij Scheepswerf Den Breejen in Boven-Hardinxveld. Dit is een bekende werf die in het verleden reeds de pont Megen en Amalia voor onze stichting gebouwd hebben. De nieuwe pont is een doorontwikkeling van de Amalia die in 2003 gebouwd is. De hoofdafmetingen zijn gelijk. De ruimte aan dek is ruim 2 meter breder dan de vorige pont waardoor de veermannen weer de ruimte hebben om tussen de voertuigen door te kunnen en we over op alle drie de rijbanen ruimte hebben om groot/zwaar verkeer op te stellen.

De pont heeft twee aandrijvingen waardoor het mogelijk bij rustig met slechts een beperkt vermogen te varen. Daarnaast zijn deze aandrijvingen voorzien van een start-stop systeem. Hiermee verwachten een behoorlijke besparing op de brandstof te bereiken

Onze wens om de klanten op de verbinding Alphen-Oijen beter van dienst te kunnen zijn met meer ruimte aan dek en meer laadvermogen, en de wens om een zuinigere en daarmee emissie-armere pont te kunnen laten varen is hiermee uitgekomen.