Nieuws

Tuinadvies winnen met kritische blik

Tuinadvies winnen met kritische blik

Tuinadvies winnen met kritische blik

Bezoekers van de Tuinen van Appeltern mogen komend seizoen niet alleen genieten, maar ook een kritisch oordeel vellen. Tien tuinontwerpers gaan met elkaar de strijd aan om de gunfactor van de liefhebber en stellen zichzelf beschikbaar als prijs: iedereen die zijn mening geeft middels een stembiljet maakt kans op twee uur tuinadvies van de winnaar.

Een belangrijk onderdeel van de beroemde Tuinen van Appeltern zijn de zogenoemde festivaltuinen. Elk jaar krijgen tien tuinontwerpers of –collectieven de kans om een perceel in te richten naar hun eigen inzicht, waarna het publiek twee jaar lang kan genieten in de unieke tuinen. Vorig jaar ontstonden zo opnieuw tien gevarieerde gaarden met als thema ‘Tuin der lusten’, die dit jaar hun tweede seizoen in gaan.

De ‘class of 2016’ wil na het eerste succesvolle debuutjaar echter horen wat het publiek vindt. En smaken verschillen nu eenmaal. ,,Tijdens het eerste jaar dat onze tuinen open waren, merkten we al dat bezoekers verschillen van mening. Waar de één inspiratie put uit hoe mooi een perceel is, heeft de ander meer oog voor de diepere betekenis die de ontwerpers hebben willen geven’’, vertelt Mart Nederhof, één van de ontwerpers.

Om te bepalen welke tuin het publiek nu écht het meest aanspreekt, hebben de tien ontwerpers samen besloten een publieksprijs in het leven te roepen. De opzet is simpel en levert zodoende twee winnaars op. Vanaf maart 2017 kunnen bezoekers tijdens hun bezoek een stembiljet invullen door hun favoriet aan te kruisen. In augustus wordt vervolgens de winnende ontwerper bekend gemaakt. Uit alle mensen die op deze tuin hebben gestemd, wordt vervolgens de gelukkige gekozen die twee uur gratis tuinadvies van de winnende ontwerper(s) krijgt.

‘Festivaltuinen zijn hele bijzondere tuinen.. het zijn geen concrete voorbeeldtuinen, maar tuinen met een kunstzinnige inslag en boodschap.. Het wordt heel spannend om te zien welke tuin het meest aanspreekt bij ons publiek’ meent Ben van Ooijen, directeur van De Tuinen van Appeltern.