Nieuws

Tuinenfestival Appeltern 2016

Tuinenfestival Appeltern 2016

Tuinenfestival Appeltern 2016

De Tuinen van Appeltern

Elk jaar kunnen ontwerpers in de Tuinen van Appeltern mee dingen voor een plek in het Tuinenfestival. Er worden uiteindelijk 10 ontwerpen geselecteerd die in het park worden aangelegd. Appeltern kiest dit jaar voor het aansprekende thema “Tuin der Lusten”.

Er wordt veel gediscussieerd en nagedacht over de toekomst van de tuin, hoe die er uit zal zien en waar die dan voor staat? Niemand zal het echt weten. Het is daarom misschien goed terug te gaan naar de oorsprong van de betekenis van de tuin: een beschermde plek die los stond van de wereld en waar men eigen zaken kon doen, privé, met familie en onder elkaar. Of die nou verheven of zondig waren, praktisch of nuttig, voor het plezier of de lust, ze gebeurden altijd in de afzondering van een omheind stukje grond. Volgens het woordenboek is een lusthof ‘een voor genoegen aangelegde en onderhouden tuin’, of een ‘mooi, bekoorlijk oord’. Maar de Tuin der Lusten die de schilder Jeronimus Bosch 500 jaar geleden schilderde, die ziet er dan weer heel anders uit.

Hoe de ontwikkeling ook zal zijn, de tuin is per definitie een plek die geluk en gelukzaligheid brengt. De beleving en de daaraan gekoppelde lusten vormen een steeds groter onderdeel van het hedendaagse leven. Daar zal voorlopig niets aan veranderen.

klik hier voor alle winnende ontwerpen.